Страницы

четверг, 20 августа 2020 г.

Философия - это НЕ логика. Философия - это НЕ принципы, модели и "законы Природы". Философия - это онтология, феноменология. Философия - это определения, концепции, абстрактные идеи. 

2 комментария:

  1. Філософувати означає НЕ лише давати абстрактні визначення. Філософувати також означає жертовно творити. Якщо людина чи загалом особистість НЕ готова жертвувати спокоєм заради мислення, якщо комфорт для неї важливіший за правду, то в неї немає права називатися філософом. Тому Пітерсон - НЕ філософ, а бізнесмен чи взагалі шахрай. Інша справа, чи потрібні планеті погані філософи на зразок Піфагора, Цезаря чи Евкліда? На зразок Папи Франциска, Харарі чи Докінза? Ні. Філософування посередностей (а тим більше нікчем) НЕ заслуговує на довіру та увагу. Хороший філософ має бути свідомим та жертовно творити.

    ОтветитьУдалить
  2. Філософія - це знання, відмінне від теорії та практики. Цінності (ідентифікація, свідомість) не є знанням, вони завжди передують філософії, тому філософія може бути хорошою чи поганою. Навіть хороша філософія може бути нематематичною (аполітичною, позаетичною, ненауковою, метафоричною, езотеричною), якщо вона позбавлена важливого для людства досвіду або містить в собі нерозв'язані (проте розв'язні) суперечності.

    ОтветитьУдалить